Czekolada i składniki w niej zawarte mają dużo wartości odżywczych i wpływają pozytywnie na nasz organizm, i tak właśnie:

  • Teobromina i kofeina to substancje pobudzające centralny układ nerwowy i rozszerzające naczynia krwionośne. Uważa się też, że teobromina uwalnia w mózgu endorfiny, zwane „hormonami szczęścia”, bo w szybkim czasie poprawiają nastrój.
  • Flawonoidy – działają ochronnie, hamują proces utleniania tzw. złego cholesterolu, sprawcy miażdżycy.
  • Spore ilości białka, węglowodanów, składników mineralnych i witaminy z grupy B uzupełniają niedobory tych substancji w organizmie. Czekolada gorzka jest ponadto bogatym źródłem żelaza i magnezu.

Nowozelandzki psychoterapeuta Murray Langham twierdzi, że to, po jaki rodzaj czekoladki sięgamy najchętniej, może zdradzać pewne cechy naszego charakteru. Langham jest jednocześnie przedstawicielem nowego nurtu w nauce zwanego CZEKOLOGIĄ. Jej przedmiot stanowi poszukiwanie związku między kształtem, nadzieniem i kolorem wybieranych przez nas czekolad, a naszą podświadomością.

A oto wyniki jego dotychczasowych badań:

  • czekolady mlecznej- to osoby romantyczne i skłonne do nostalgii
  • białej czekolady-osoby niezdecydowane
  • czekolady deserowej-to ludzie myślący perspektywicznie
  • gorzkiej czekolady-osoby lubiące rzeczy dobrej jakości
  • czekolady z nadzieniem kawowym-to ludzie niecierpliwi
  • czekolady z pomarańczowym nadzieniem-osoby świetnie sprawdzające się w nadzwyczajnych sytuacjach
  • czekolady nadziewanej toffi-to ludzie zmysłowi
  • migdałów w czekoladzie-osoby myślące szybko i lubiące eksperymenty
  • brazylijskich orzechów w czekoladzie-osoby stylowe i kulturalne
  • czekoladek w kształcie trójkąta-egoiści pragnący być w centrum uwagi, mało wrażliwi na potrzeby innych
  • czekoladek kwadratowych-osoby uczciwe, na których można polegać
  • czekoladek w kształcie diamentów-osoby, które lubią być rozpieszczane.