Choroby autoimmunizacyjne to grupa chorób, w których nasz układ immunologiczny z jakiegoś powodu się myli i niszczy własne komórki oraz tkanki. Jednymi z częstych chorób autoimmunologicznych są między innymi choroby tarczycy: Hashimoto i choroba Gravesa-Basedowa. Do chorób autoimmunologicznych należą również: cukrzyca typu 1, stwardnienie rozsiane, a także nieswoiste choroby zapalne jelit (choroba Leśniowskiego-Crohna, colitis ulcerosa). Jednocześnie choroby te stwierdza się u coraz młodszych pacjentów. Co jest tego przyczyną i jak wspierać leczenie chorób autoimmunologicznych?

Obecnie nie znamy jednoznacznej przyczyny występowania tych chorób, jednak duży wpływ na zachorowania mają przede wszystkim czynniki genetyczne, ale również i środowiskowe. Do najważniejszych czynników środowiskowych możemy zaliczyć przede wszystkim, stres, przyjmowane leki, w tym antybiotyki, nieodpowiednią dietę, pestycydy i infekcje wirusowe. Jedną z przyczyn, która może być podstawą chorób autoimmunologicznych i je nasilać jest dysbioza jelitowa.

Najprościej mówiąc dysbioza, to zaburzenia w ilości i jakości bakterii jakie posiadamy w naszym jelicie. Czynników wpływających na te zaburzenia jest wiele. Najczęstszym „cichym mordercą” naszej mikroflory jest jedzenie, które spożywamy. Wiele przetworzonych produktów zawiera dużo hormonów i antybiotyków. Na stan naszej mikroflory wpływają również antybiotyki, które przyjmujemy czy środki przeciwbólowe. Dodatkowymi czynnikami jest również chemia, alkohol, a także stres życia codziennego.

Chcą zadbać o jakość naszych bakterii jelitowych, musimy przede wszystkim pamiętać, że podstawą jest prawidłowe odżywianie i odpowiednie dobieranie produktów, które spożywamy, bardzo ważna jest obecność błonnika w diecie. Aby sprawdzić jakiej jakości są nasze bakterie, zaleca się badanie mikroflory jelitowej KyberKompakt Pro. W przypadku stwierdzonej dysbiozy powinniśmy pamiętać, aby dodatkowo wspomagać nasz organizm probiotykami i dodatkowo spożywać produkty, które zawierają bakterie probiotyczne i są naturalnymi probiotykami.

ekspert dr Mirosława Gałęcka, Instytut Mikroekologii

Źródło: Zwierciadło.pl