Psychoneuroimmunologia doprowadziła naukowców do szeregu badań nad wpływem mikroflory jelitowej na nasze samopoczucie. Głównym czynnikiem warunkującym nasze samopoczucie jest serotonina, o której dotychczas mówiono, że jest produkowana w mózgu.

Serotonina to hormon tkankowy, który jest wytwarzany przy udziale tryptofanu w ośrodkowym układzie nerwowym, dokładnie w szyszynce oraz błonie śluzowej jelita i płytkach krwi tzw. trombocytach. Jest neuroprzekaźnikiem, substancją chemiczną pośredniczącą przy przenoszeniu informacji z jednej części mózgu do do innej poprzez przekazywanie pobudzenia między kolejnymi neuronami. Serotonina jest wydzielana do szczeliny międzysynaptycznej, i wychwytywania jej poprzez receptory ze szczeliny znajdującej się na synapsie drugiego neuronu (postsynaptycznego).

Niestety do jej wytworzenia jest potrzebny aminokwas egzogenny tryptofan, którego nasz organizm nie jest w stanie sam wyprodukować. Niski poziom serotoniny wiąże się się bezpośrednio ze stanem psychicznym, samopoczuciem, stanem emocjonalnym. Brak serotoniny może być przyczyną bezsenności, rozdrażnienia, obniżonego nastroju, a w efekcie depresji.

Uszkodzona Mikroflora jelitowa staje się przepuszczalna dla substancji toksycznych, które mogą w znaczny sposób zaburzyć pracę ośrodkowego układu nerwowego (np. poprzez zmniejszenie produkcji hormonu szczęścia – serotoniny).

Aż 90 % serotoniny przy udziale tryptofanu jest produkowane w jelitach. Znajdują się w nich poza komórkami odpornościowymi i  nerwowymi również komórki enterochromatofilne (EC). Badacze udowodnili, że jeżeli w jelitach nie ma typowych bakterii,  komórki EC produkują o 60 proc. mniej serotoniny.

Rola odpowiednich bakterii jest kluczem do zdrowia i prawidłowego funkcjonowania układu pokarmowego, jak również nerwowego. Badacze twierdzą, że odbudowanie mikroflory jelitowej zwiększa wydzielanie serotoniny, a ona z kolei warunkuje powrót do zdrowia.

Lęki, gorsze samopoczucie, a nawet depresję wywołuje brak odpowiednich szczepów bakterii w jelitach. W 2014 roku naukowcy badali z obiecującymi rezultatami kobiety z niewłaściwą mikroflorą jelitową.  Po pewnym czasie połowie badanych podawano każdego dnia jogurt z probiotycznymi, specjalnie wyselekcjonowanymi szczepami bakterii. U kobiet, które spożywały codziennie yogurt, zaobserwowano po miesiącu lepszy nastrój, lepszą pamięć i większe zdolności poznawcze.

Rezonans mózgu wykazał, że u pań przyjmujących probiotyczny jogurt pojawiła się aktywność w nowych obszarach mózgu. Zaobserwowano aktywność w tych obszarach mózgu, które odpowiadają za odczuwanie bólu, emocje i uczucia.

Inne ciekawe badania eksperymentalne przeprowadzono na osobach cierpiących na depresję. Połowa badanych leczona była lekami antydepresyjnymi, innym podawano leki z dodatkiem probiotyku zawierającego specjalny szczep bakterii, m.in. Bifidobacterium infantis i Lactobacillus casei. Pacjenci, otrzymujący poza lekami probiotyczne yogurty, lepiej reagowali na leczenie.

Inne badania wykazały, iż mikroflora jelitowa osób z depresją zawiera więcej bakterii rzędu Bacteroidales i mniej bakterii z rodziny Lachnospiraceae niż mikroflora zdrowych osób. Naukowcy wysunęli wniosek, że u chorych na depresję występuje zwiększona przepuszczalność jelita, która powoduje przemieszczenie się złych bakterii w jelicie, powodując ich dominację nad bakteriami dobroczynnie wpływającymi na mikroflorę jelit.

W konsekwencji w jelitowym układzie nerwowym osób chorych na depresję powstaje stan zapalny, niszczenie tkanki objętej procesem zapalnym oraz chroniczne uporczywe dolegliwości. Wskazuje na to podwyższony poziom przeciwciał IgM i IgA przeciwko lipopolisacharydom występującym w błonie komórkowej bakterii jelitowych. W wyniku tego pokarm, który dotychczas był trawiony staje się antygenem co prowadzi do nietolerancji pokarmowej.

Wiemy już, że stan naszych jelit wpływa na odporność całego naszego organizmu. Mówi się, że odporność bierze się z brzucha. W naszych jelitach znajduje się ponad 70 % komórek odpornościowych. Stan mikroflory jelitowej wpływa na nasze samopoczucie, dlatego ważna jest odpowiednio zbilansowana dieta wzbogacona o składniki mineralne, witaminy i minerały.