GMO – Organizmy Modyfikowane Genetycznie (od ang. Genetically Modified Organisms) to zwierzęta lub rośliny, u których wybrane geny zostały celowo zmienione przez człowieka. Zwolennicy GMO podkreślają, że modyfikacje zwiększają odporności warzyw, owoców i zbóż na różne choroby roślin, chwasty czy niekorzystne czynniki klimatyczne.

W 1994 roku do sprzedaży w Stanach Zjednoczonych trafił FlavrSavr – pomidor, który był pierwszym przypadkiem komercyjnej, zmodyfikowanej genetycznie rośliny uprawnej i jadalnej. Od tamtej chwili minęło prawie dwadzieścia lat, a jedzenie genetycznie modyfikowane wciąż budzi kontrowersje.

Prawie połowa Polaków twierdzi, że jest w stanie zapłacić więcej za rośliny ekologiczne pochodzące z naturalnych upraw. O co tyle hałasu?

Zalety

Lepszy smak. Modyfikacje genetyczne mogą sprawić, że kukurydza będzie słodsza a papryka ostrzejsza. Badania przeprowadzona na pomidorach dowodzą, że ludzie wolą smak pomidorów, które zostały genetycznie zmodyfikowane, od tych wyhodowanych naturalnymi metodami.

Zdrowsze jedzenie. Dzięki modyfikacjom w genotypie, możemy podnieść wartość odżywczą roślin. Genetycznie zmodyfikowany złoty ryż (Golden rice) produkował do 20 razy więcej β-karotenu niż zwykły ryż.

Więcej żywności. Rośliny GMO mogą być uprawiane na terenach, gdzie występują nieprzyjazne warunki klimatyczne, takie jak: mróz, wysoka temperatura, susze, nadmiar promieniowania słonecznego. Ponadto, nowe geny u bydła mogą zwiększyć produkcję mleka. Jedzenie genetycznie modyfikowane pozostaje również dłużej świeże.

Mniej pestycydów. Rolnicy nie muszą używać szkodliwych pestycydów, ponieważ rośliny GMO są już odporne na choroby, szkodniki i chwasty

Wady

Brak długoterminowych badań. Żywność GMO jest wciąż produktem stosunkowo nowym na rynku i mimo że są zwykle opisywane są jako bezpieczne, wciąż nie wiadomo, jaki wpływ na nasze zdrowie będzie miało spożywanie większej ilości transgenicznych roślin

Ryzyko dla środowiska. Rośliny GMO mogą skutkować powstaniem superchwasta. Dzieje się tak dlatego, że niektóre rodzajów chwastów dostosowują się do nowych „reguł gry” i stają się tak samo odporne na specjalne herbicydy, jak rośliny GMO. Do ich zwalczania rolnicy muszą stosować większe ilości szkodliwych substancji.

Alergie. Żywność genetycznie modyfikowana może potencjalnie zwiększyć liczbę reakcji alergicznych. Obecność  w żywności składników GMO  może przyczyniać się do powstawania alergenów, z którymi nasz organizm nigdy nie miało do czynienia.

Wymierania gatunków. Wielu ekologów podkreśla, że wprowadzenie GMO do środowiska jest nieodwracalne i może doprowadzić do zubożenia globalnej bioróżnorodności i naturalnej puli genowej biosfery.

Autor: Joanna, dbam-o-siebie.pl