W poprzedniej części tego krótkiego cyklu, poruszyliśmy takie zagadnienia jak przeziębienie, ból głowy czy niedoczynność tarczycy. Teraz czas na następne schorzenia, które da się wyleczyć w naturalny sposób, za pomocą jedzenia, ziół czy przypraw. Spójrzcie poniżej.

 

1. Infekcje bakteryjne

Najlepszy z najlepszych – świeży czosnek. Świetny będzie też dobrej jakości nierafinowany olej kokosowy, kurkuma, orzechy, miód manuka, oregano i zielona herbata.

 

2. Cukrzyca i otyłość

W przypadku cukrzycy i problemów z nadwagą,  należy sięgnąć po czarną herbatę, orzechy, nasiona chia, cynamon, brokuły, szpinak, zieloną fasolę i zielone warzywa liściaste oraz płatki owsiane. Nie zapominajmy o też o systematycznych ćwiczeniach fizycznych, lecz nigdy wbrew zasadzie 70% dieta, 30% aktywność fizyczna.

 

3. Anemia

Tutaj najważniejsze są produkty bogate w żelazo czyli: daktyle, sezam, melasa, sok z buraków i jabłek, granat oraz wszystkie zielono-listne warzywa, jak szpinak, jarmuż czy natka pietruszki. Świetny na śniadanie jest sok z buraków z jabłkiem, szybko uzupełni niedobory żelaza, doda energii i poprawi jakość skóry. Niektórzy maratończycy piją regularnie sok z buraków dla zwiększenia swoich możliwości wydolnościowych, i jak widać dają radę! 😉

 

4. Depresja

Polecane są ciepłe i gorące posiłki oparte na diecie wegańskiej, lekkie zdrowe zupy, owoce takie jak jabłka czy gruszki, miód, zioła -kolendra, kmin, mięta, granat, imbir i kurkuma. Należy ograniczyć do minimum spożycie alkoholu, papierosów, słodyczy i mięsa. Bardzo ważne jest dopieszczenie swego wnętrza dzięki medytacji, słuchaniu relaksującej muzyki, tańcowi, kwestionowaniu negatywnych myśli. Pomaga znalezienie pasji i nadanie życiu sensu dla którego chce się rano wstawać z łóżka.

 

5.Stres, nerwica, lęk

Tutaj tak samo jak przy depresji należy zwrócić uwagę na nasze wnętrze, i wypełnić je przyjemnościami duszy. Należy jeść ciepłe i tłuste potrawy (te ze zdrowym tłuszczem!), a unikać zimnych potraw, które pobudzają emocje. Najlepsze warzywa leczące, to buraki, marchew, szparagi i bataty. zioła i przyprawy to cynamon, kardamon, imbir, kmin, goździki i sól himalajska. Możesz sięgnąć po doskonałe zioło ajurwedyjskie o nazwie ashvaganha, która jest szczególnie polecana przy nerwicy i lękach.Regularnie medytuj, uwalniaj negatywne emocje, ćwicz oczyszczający oddech, słuchaj kojącej muzyki.

 

Żyjcie zdrowo! Isztar Inanna <3