Te veel eten is een verslaving (eetverslaving). Veel mensen denken dat ze te veel eten omdat ze te weinig wilskracht hebben. De echte, achterliggende oorzaak ligt meestal veel dieper. De eerste stap is dan ook om uit te zoeken waar de oorzaken van jouw overmatige eetgedrag liggen. Waarom eet je teveel? In dit artikel vind je daarom de 4 meest voorkomende redenen waarom we te veel eten…

1. Te veel eten verdringt emoties

In onze cultuur is het normaal om je “negatieve” emoties weg te stoppen en er niet mee te koop te lopen. De hedendaagse maatschappij ziet nu eenmaal liever een onoprechte glimlach dan oprecht verdriet of echte pijn. We moeten daarom vrolijkheid en blijdschap laten zien; ook als we die helemaal niet voelen.

Zodoende worden “negatieve” emoties zoals angst, bedroefdheid en boosheid vaak weggestopt. Ze worden genegeerd omdat we niet hebben geleerd om ze op een gezonde en constructieve manier te voelen, te uiten en te verwerken. Veel mensen grijpen voedsel aan om deze negatieve emoties te kunnen vergeten of verdrukken. Omdat voedsel in ons welvarende landje nu eenmaal in overvloed aanwezig is, kunnen we onszelf volproppen met snoep, koek, chips en roomijs. Voedsel wordt dan een geestelijk gereedschap in plaats van een lichamelijke levensbehoefte.

Al met al is het dus erg belangrijk om regelmatig en gedoceerd je positieve én je negatieve emoties te tonen. Praat eens over je gevoelens en emotionele problemen met iemand; dat lucht enorm op!

2. Te veel eten vult een mentale leegte

Teveel eten ofwel overmatig eten heeft ook vaak een geestelijk vullende functie. Als je bijvoorbeeld veel relaties hebt gehad, maar deze lopen altijd stuk, dan is het mogelijk dat jij jezelf afsluit voor nieuwe relaties. Het gemis van een relatie wordt bij sommigen dan opgevuld met eten. Ook gebrek aan aandacht, liefde, geluk, intimiteit, vreugde, plezier of avontuurlijkheid kan gevoelsmatig worden opgevuld met veel eten. Helaas werkt deze “kunstmatige opvulling” maar heel eventjes en is er al snel méér vettigheid en/of zoetigheid nodig…

Het is dan ook belangrijk om te beseffen dat voedsel niet écht als een vervanger kan dienen voor liefde, geluk of intimiteit.

3. Te veel eten omdat het niet mag van anderen

Het zit in de menselijke genen om tegen dominantie van anderen in te gaan. Als iemand zegt dat je iets niet mag doen, dan doe je het juist wel…

Zeker in onze huidige cultuur –waarin vetten en koolhydraten zo goed als verboden zijn om te eten– zie je een sterke tweedeling. Aan de ene kant de ultra-gezonde mensen die nooit iets verkeerds of te veel eten… En aan de andere kant de mensen die het proberen, maar telkens falen om het gezonde eetpatroon vol te houden. Door de gezonde mensen wordt zodanig vaak gezegd dat je iets niet moet eten, of dat je er niet te veel van mag eten. Dit “verbod” blijft daardoor constant in het hoofd rondspoken van de ongezondere mensen. De kans dat zij te veel gaan eten, wordt daardoor juist enorm vergroot.

Besef daarom dat jijzelf de enige bent die bepaalt wat je wel en niet in je mond stopt; en laat je in je keuzes vooral niet (onbewust) beïnvloeden door anderen.

4. Teveel eten omdat het kan

Eén van de grootste problemen bij het verliezen van gewicht, is het niet nemen van de verantwoordelijkheid van je eigen acties. Denk je écht dat je jouw eetpatroon niet onder controle kunt houden en dat je geen keuze hebt? Of houd je gewoon te veel van eten? Feit is en blijft dat je die controle wel degelijk hebt; je moet alleen jezelf er nog van overtuigen dat je deze zelfcontrole in de praktijk kunt brengen. Hier kan niemand je écht bij helpen; je zult het zelf moeten doen.

Te veel eten kan dan ook worden tegengegaan door zelfvertrouwen en zelfrespect op te bouwen en te beseffen dat ook jij tegen de aandrang om te eten kan vechten.

Tot slot

Er zijn dus uiteenlopende oorzaken van te veel eten; van stress tot rebellie; van vreetbuientot onzekerheid; en van emoties tot mentaal gemis. Wat bij jou de oorzaak ook is van te veel eten, door na te gaan waar het precies aan ligt kun je de strijd aangaan om je leven om te gooien. Teveel eten los je niet op met een dieet. Je lost het op door je volledige levensstijl en mentale instelling aan te passen.

Waardoor ga jij te veel eten? Laat hieronder jouw ervaring achter, zodat iedereen van elkaars verhalen kan leren en profiteren…