Jeden z naturalnych remediów, które należy pić w ciągu tygodnia to niewątpliwie sok z buraka. Poprawia on pracę naszego serca, a także jest korzystny dla zdrowia i pracy mózgu.

Zachęcamy do uwzględnienia tego pysznego soku w Twoim śniadaniu lub kolacji. Z pewnością nie pożałujesz! Odkryj wszystkie właściwości soku z buraka w poniższym artykule.

Według badań opublikowanych w Biology and Chemistry prowadzonych przez naukowców z University of Oxford (Wielka Brytania), regularne spożywanie buraków ma pozytywny wpływ na nasze zdrowie i chroni nas przed chorobami chronicznymi, takimi jak choroba Alzheimera

Moc soku z buraka wspomagającego zdrowie mózgu polega głównie na wysokiej zawartości przeciwutleniaczy, witaminy C, a przede wszystkim kwasu azotowego. Jeśli nigdy wcześniej nie słyszałeś o tym składniku, wyjaśnimy Ci, w jaki sposób działa i wpływa na Twój organizm:

  • Kwas azotowy wzmacnia układ odpornościowy i pomaga zwalczać bakterie, które atakują i niszczą komórki mózgu i tkanek, co z kolei wywołałoby demencję.
  • To pozwala nam regulować ciśnienie krwi przez rozszerzanie naczyń krwionośnych. Dzięki temu zmniejsza się ryzyko urazów mózgu spowodowanych zniszczeniem naczyń krwionośnych.
  • Kwas azotowy pozwala nam zmniejszyć stan zapalny, jeżeli taki występuje w organizmie.
  • Poprawia jakość snu.
  • Wyostrza zmysły takie jak wzrok czy węch.

Należy pamiętać o tym, że nasz mózg potrzebuje prawie 20% całkowitej energii, jaką dostarczamy naszemu organizmowi.

  • Oznacza to, na przykład, że, jeśli nie zjedliśmy odpowiednio skomponowanego śniadania, nasza wydajność jest ograniczona, ciężko będzie nam skupić uwagę i nie możemy być w 100% wydajni. Pojawia się zmęczenie, znużenie, ból głowy …
  • Coś tak prostego jak zaczynanie dnia pijąc sok z buraka w połączeniu z jabłkiem lub kilkoma winogronami daje dobry poziom energii na początek dnia. Uwierz, Twój mózg z pewnością Ci się odwdzięczy w ciągu dnia.
  • Innym ważnym aspektem jest to, że kwas azotowy podnosi również wytrzymałość i odporność naszego mózgu. Mimo, że energia, która daje nam sok z buraka spada po dwóch lub trzech godzinach, biorąc pod uwagę obecne w nim przeciwutleniacze, efekt trwa znacznie dłużej.

Burak to roślina wybitnie lecznicza.

Według badania przeprowadzonego w Szpitalu Connolly w Dublinie (Irlandia), regularnie spożywany sok z buraka może przynieść nam następujące korzyści:

  • Kwas azotowy rozszerza naczynia krwionośne w naszym organizmie.To z kolei pozwala nam obniżyć nadciśnienie i cieszyć się lepszym zdrowiem serca i mózgu.
  • Składnik chemiczny obecny w burakach pomaga unormować ciśnienie krwi. Podobne działanie wykazują również zielone warzywa liściaste, takie jak, na przykład szpinak.

Sok z buraków i jego wysoki poziom przeciwutleniaczy pozwala nam zwalczać stany zapalne tkanek i chroni nie tylko przed atakiem wolnych rodników, ale także przed odkładaniem się tłuszczu w naszym organizmie.

Dodatkowo redukuje działanie pewnych substancji chemicznych szkodliwych dla DNA i mogących sprzyjać rozwojowi nowotworów.