Syrop z cebuli

Świeżą cebulę obierz, a następnie przepłucz wodą. Pokrój na plastry, przygotuj czysty słoik. Wsadzaj do słoika kolejne plastry, przesypując je warstwą białego cukru lub warstwą miodu. Zakręć pokrywkę. Schowaj słoik do lodówki na mniej więcej jeden dzień. Cebula puści sok. Na ból gardła stosuj 1 łyżkę stołową 3 razy dziennie.

 

Płukanka z sody oczyszczonej

Łyżeczkę sody oczyszczonej rozpuść w połowie szklanki letniej wody. Płucz gardło kilka razy dziennie.

 

Miód z mlekiem

Na zdarte gardło najlepszy jest miód. Możesz połączyć go z ciepłym mlekiem oraz łyżeczką masła wypić łagodzącą mieszankę przed pójściem spać. Jeśli nie tolerujesz mleka, możesz po prostu zjeść łyżeczkę miodu.

 

 

Herbatka z szałwii

1 lub 2 gramy suszu zalej wrzącą wodą. Płucz jamę ustną i gardło,

gdy napar trochę ostygnie.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Sekretnik Szeptuchy, K.B. MIszczuk.