JAJKA W ZALEWIE Z OCTU BALSAMICZNEGO

Muszę przyznać, że zauroczył mnie wygląd tych jajek, które zobaczyłam na MojeTworyPrzetwory. Na zewnątrz ciemno brązowe, a w środku białko i żółtko w swych barwach. Postanowiłam je przyrządzić, nieco modyfikując przepis.

Zauważyłam, że bardzo wiele dają łupiny z cebuli oraz sos balsamiczny- zrobiłam eksperyment: do jednego słoika dodałam łupiny, a do drugiego nie- te pierwsze szybciej i lepiej ściemniały z zewnątrz.

Polecam spróbować gdyż przygotowanie takich jajek w zalewie nie jest trudne i pracochłonne, a mają ciekawy smak- białko ma smak lekko octowy, kwaskowy, a żółtko jest słodkie. Mi takie jajka smakują z ostro- kwaśnym dressingiem np. w sałatce. Takie jajka podane na stół na pewno zaintrygują nie jedną osobę. 🙂

PRZEPIS

SKŁADNIKI :

– 8 jajek

– 2 czerwone cebule łącznie z łupinami

– 3 liście laurowe

– 2 łyżeczki kolorowego pieprzu

– 3 ziela angielskiego

Zalewa:

– 0,75 szklanki wody

– 0,25 szklanki octu 10%

– 1 szklanka octu balsamicznego

– 2 łyżki gęstego sosu balsamicznego

– 0,5 szklanki cukru

– 2 łyżeczki soli

– łupiny z cebuli czerwonej

PRZYGOTOWANIE:

– Ugotować jajka. Jajka wedle własnych gustów można ugotować na twardo lub na pół miękko- ja lubię takie na pół miękko.

– Wystudzone jajka obrać i ułożyć w dużym słoju tak żeby mogły swobodnie się przemieszczać.

– Między jajkami powkładać pokrojoną w plastry cebulę i przyprawy.

– Wszystkie składniki zalewy umieścić w garnku i zagotować.

– Zalewę nieco ostudzić i wlać do słoika z jajkami i przyprawami. Zakręcić słoik i zaczekać aż całkowicie ostygnie.

– Wstawić do lodówki na 5 dni, co dwa dni poobracać słoikiem aby jajka się przemieściły (ma to służyć równomiernemu ich wybarwieniu) po tym czasie jajka są gotowe.

Smacznego !

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

https://www.doradcasmaku.pl/przepis/276847/jaja-marynowane-w-occie-balsamicznym.html?krok=2#recipe_content

http://pysznekaprysy.blogspot.com/2013/04/jajka-w-zalewie-z-octu-balsamicznego.html